četrtek, 7. september 2017

Novo šolsko leto - nekaj o meni

Za začetek šolskega leta objavljam enostavno vajo in z njo odgovarjam tudi na pobudo bralke svojega bloga. Pobude sem bila zelo vesela in upam, da bom z objavo izpolnila pričakovanje :).

Vaja je izdelana primarno za mlajše učence, podobno sem našla na spletu, se jo pa da uporabiti tudi pri dijakih na začetnih, spoznavnih urah s psihologom. Namen vaje je sprostiti ozračje, spoznati dijaka, graditi zaupen odnos ipd. 

Sama prve ure z določenim dijakom zastavim tako, da se mu najprej predstavim, povem, da bova skupaj preživela eno uro na teden, mu pojasnim »pravila« v smislu zaupnosti vsebin najinih pogovorov in izjeme (prijava nasilja, poskusa samomora ipd.) ter predstavim načine dela (pogovor, delo z didaktičnim materialom …). Z njim se pogovorim o njegovih pričakovanjih (torej, kaj si on želi od mene, kako si predstavlja najine ure), povem, kaj lahko pričakuje od mene, potem pa navadno začnem s spoznavnimi delovnimi listi. Na kasnejših srečanjih gradim na teh temeljih – velikokrat uporabim krajše spoznavne vaje na začetku ure, vedno se pogovarjamo o temah, ki so dijaku pomembne, vedno preverim čustveno stanje, v katerem se dijak takrat nahaja in vedno z njim načrtujem obveznosti. Vse ostalo je stvar konkretnih okoliščin in trenutnega navdiha :)


KAKO IZDELAM PRIPOMOČEK?
Potrebujem:
* predlogo, ki je dostopna TUKAJ
* igralno kocko
* igralne figurice (lahko tudi kamenčke, zamaške, lego kocke …)

Natisnem predlogo, jo okrasim (pobarvam, dodam nalepke itd.) in jo plastificiram za dolgotrajnejšo uporabo.

KAKO POTEKA VAJA?
Psiholog poda dijaku predlogo z »igro«, kocko in igralno figurico. Dijak meče kocko in se z igralno figurico pomika po kvadratkih v skladu s številko, ki jo pokaže kocka. Nato odgovori na vprašanje, na katerega položi igralno figurico. Vsak odgovor lahko sproži nove asociacije in tako lahko pogovor »zaplava« tudi v druge teme – nič narobe ;).