sobota, 16. december 2017

Praznični spomin



Za ure DSP pred prazniki je primerna vaja, ki jo predstavljam danes. Ob njej mladostniki razmišljajo o praznikih, tradicijah, se zavedajo pomena le-teh v njihovih življenjih, vrednotijo tudi družinske odnose in svojo vlogo pri praznovanju praznikov.

Pri vaji smo pozorni na to, kako mladostnik reagira na vprašanja in poskrbimo, da igra ostane lahkotna (torej se ne poglabljamo preveč npr. v družinsko dinamiko). Seveda so dovoljena tudi podvprašanja po navdihu psihologa.

KAKO IZDELAM PRIPOMOČEK?

Potrebujem:

  • igro Spomin, dostopno npr. TUKAJ
  • predlogo z vprašanji o praznikih, ki je dostopna TUKAJ
  • po želji plastifikator in folije

Predloga se natisne na papir poljubne barve, vprašanja se po črtah razrežejo, za daljšo obstojnost jih je smiselno plastificirati. Vprašanja lahko hranimo npr. v majhnem kozarčku za vlaganje ali kar v škatli zraven igre Spomin. Igro spomin prav tako natisnemo, razrežemo in plastificiramo. 

KAKO POTEKA VAJA?
Z dijakom igramo spomin. Vsakič, ko dijak ali psiholog najdeta par, dijak odgovori na vprašanje (tudi če je psiholog tisti, ki najde par, vedno odgovarja dijak). Pri iskanju parov se dijak in psiholog izmenjujeta tako, da vedno drug odpira pare (tudi če nekdo najde par, je potem na vrsti drugi).