sobota, 27. januar 2018

Kateri Blob sem jaz?



Z Blob drevesi sem se spoznala pri svojem delu s skupinami. Navadno smo jih uporabili na koncu srečanja kot način vrednotenja določene delavnice, klime v skupini, vlog v skupini ipd. Danes Blob drevesa predstavljam vsem, ki jih še ne poznate. Njihov avtor je Pip Wilson, ki ima tudi svojo spletno stran, na kateri se najde ogromno različnih Blobov (http://www.pipwilson.com/p/blob-tree.html). Meni je najbolj všeč ta verzija, ki jo predstavljam danes in ki je na spletu tudi prosto dostopna, saj se mi zdi najbolj nevtralna in jo lahko prilagodimo vsem različnim situacijam.

Predlagam jo predvsem pri odkrivanju vloge dijaka v skupini (med vrstniki) ali po neki določeni dejavnosti (npr. večdnevni ekskurziji).


KAKO IZDELAM PRIPOMOČEK?

Potrebujem:


  • Blob drevo, ki je dostopno TUKAJ; lahko narišem tudi svoje Blob drevo, če imam dovolj talenta :)
  • predlogo z možnimi vprašanji ob Blobih (TUKAJ)
  • po želji plastifikator in folije

Blob drevo se natisne na papir poljubne barve. Lahko jo uporabite v obliki delovnega lista (takrat jo po potrebi fotokopirate v več izvodih) ali na način, da jo plastificirate in uporabite večkrat, v različne namene.


KAKO POTEKA VAJA?

Dijak poišče Bloba, ki mu je po neki značilnosti podoben. Nanj pokaže s prstom (če pripravimo plastificirano verzijo) ali ga pobarva (če Blob drevo uporabimo kot delovni list). Nato poteka pogovor o tem, kaj dela Blob na sliki, kako se počuti, zakaj si izbral ravno tega Bloba ipd.

Različice

Blob drevo je zelo priročen pripomoček tudi za pogovor o čustvih. Velikokrat ga uporabljamo pri vrednotenju določenega dogodka (npr. kako si se počutil v skupini med projektnim tednom) ali pri delu v skupini (npr. kakšno vlogo prevzemaš v svojem razredu).