torek, 20. februar 2018

KOLO ŽIVLJENJA

Pred nekaj leti sem na spletu zasledila Mind tools (https://www.mindtools.com), pripomočke, ki pridejo prav predvsem v poslovnem okolju (npr. v namene team buildinga). Med brskanjem po spletni strani sem našla »The wheel of life«, kolo življenja, ki ga v »moji« obliki predstavljam danes.

Namen vaje je pri dijaku ozavestiti pomembna področja v njegovem življenju ter neko splošno zadovoljstvo v življenju. Vaja preverja, kako uravnotežena  so različna področja pri posamezniku. Najbolj idealno, uravnoteženo kolo je seveda tisto, pri katerem so vsa področja zastopana v približno enaki meri.

Kako izdelam pripomoček
Natisnem predlogo, ki je dostopna TUKAJ

Med reševanjem dijake spodbudimo k temu, da uporabljajo barve (npr. za vsako pomembno življenjsko področje svojo barvo).

Kako poteka vaja
  1. V prvem koraku dijaka prosimo, naj razmisli o tem, kaj mu je trenutno v življenju najbolj pomembno, s čim se največ ukvarja, čemu posveti največ časa ipd. Razmisli o vlogah, ki jih ima v življenju (npr. je dijak, sin, hčerka, sestra, sošolec, prijatelj…) in o vrednotah (npr. zdravje, znanje, privlačen videz, zabava …).
  2. Dijak ta pomembna področja vpiše nad sive črte, nad vsako ocenjevalno lestvico. Kolo je sestavljeno iz 8 koščkov, kar pomeni, da dijak izbere največ 8 pomembnih področij.
  3. Nato dijak za vsako pomembno področje na lestvici od 0 – 10 oceni, koliko časa in pozornosti posveti temu področju. Vrednost 0 pomeni najmanjšo vrednost, vrednost 10 pa največjo.
  4. Po tem dijak skozi vrednosti na posameznem področju potegne črto (poveže vrednosti med seboj), tako da se na njegovem kolesu življenja pojavi mreža. Tako lahko takoj jasno vidi, katerim področjem posveča najmanj ali največ časa.
  5. Z dijakom se pogovarjamo o tem, ali mu je mreža, ki je nastala všeč. Ali se zadovoljen s tem, koliko časa posveča posameznemu področju? Bi si želel kakšne spremembe? Kako bi si lahko utrgal še kaj časa za stvari, ki so mu pomembne? Diskusija naj poteka v smeri, da v življenju nikoli me moremo početi čisto vsega, kar si želimo, saj smo omejeni s časom in tudi energijo. Včasih so v ospredju ena področja, včasih druga. Najbolj pomembno je, da se oni počutijo uravnoteženi. Pogovor lahko napeljemo tudi na postavljanje ciljev, prioritet, na veščine upravljanja s časom ipd.
  6. Dijaki lahko v kolo vpišejo, kakšne bi bile po njihovem mnenju idealne vrednosti pri posameznem področju (torej napišejo svoje želje).
  7. Na koncu naj dijaki napišejo, kaj bodo sedaj spremenili v svojem življenju. Naj konkretno opredelijo svoj cilj in mu določijo tudi časovni okvir.