ponedeljek, 18. maj 2020

KARTICE Z BESEDAMI


Današnji pripomoček je nastal leta 2014 (hvala računalnikom, ki beležijo datume nastankov dokumentov). Idejo za pripomoček sem dobila na enem seminarju, kjer je trener na seminarju podobne kartice uporabil kot refleksijo po enem sklopu predavanj. Kartice so uporabne tako pri individualnem delu kot tudi pri delu v skupinah.

KAKO IZDELAM PRIPOMOČEK
Potrebujem:
- predlogo, ki je dostopna tukaj (v BARVAH ali ČRNO-BELA)
- tiskalnik
- škarje (oz. rezalnik papirja)
- plastifikator in folije

Na trši papir natisnemo predlogo, razrežemo po črtah in plastificiramo za daljšo obstojnost.


KAKO POTEKA VAJA
Kartice lahko uporabimo na mnogo različnih načinov.

ZA ZAČETEK RAZGOVORA
Izberemo nekaj kartic, jih v rokah razpremo kot igralne karte in prosimo dijaka, da izžreba eno kartico. Ko dobi besedo, jo mora uporabiti v stavku na način, da z njo opiše npr. svoje trenutno počutje, dejavnosti, ki jih je počel med vikendom, cilje, ki jih ima v novem šolskem letu ipd. (npr. izžreba kartico »razumevanje« in reče: »Želim si, da bi se letos v razredu s sošolci dobro razumeli in se veliko smejali«).

Podobno lahko kartice uporabimo kot ledolomilec pri delu v skupini. Na začetku delavnice vsak udeleženec izžreba eno kartico in mora besedo na kartici uporabiti v stavku, s katerim izrazi svoja pričakovanja v zvezi z delavnico (npr. izžreba besedo »najti« in reče: Želim, da bi v današnji delavnici našel odgovore na svoja vprašanja v zvezi s poklici, ki me zanimajo)

KOT KONČNA REFLEKSIJA PO DELAVNICI V SKUPINI
Podobno kot na začetku delavnice, lahko s karticami tudi na koncu delavnice udeleženci izrazijo svoja občutja, misli, sodbo… o delavnici. Vsak izžreba eno kartico in ne sme pogledati na njo, ampak jo potisne pod zadnjico (sklepamo, da sedi na stolu). Nato vsak (po nekem vrstnem redu) potegne kartico izpod zadnjice in mora besedo na njej uporabiti v stavku, s katerim torej reflektira neko vsebino, počutje, način podajanja snovi ali podobno (npr. izžreba kartico z besedo »zaradi« in pove: »Zaradi  tega trenerja, si želim tudi sam nekoč voditi delavnice in postati trener«.)
Seveda so kartice primerne tudi za kako hitro igro pantomine ali ugibanja z risanjem (varianta Activitiy-a).

Ni komentarjev:

Objavite komentar