sobota, 16. december 2017

Praznični spomin



Za ure DSP pred prazniki je primerna vaja, ki jo predstavljam danes. Ob njej mladostniki razmišljajo o praznikih, tradicijah, se zavedajo pomena le-teh v njihovih življenjih, vrednotijo tudi družinske odnose in svojo vlogo pri praznovanju praznikov.

Pri vaji smo pozorni na to, kako mladostnik reagira na vprašanja in poskrbimo, da igra ostane lahkotna (torej se ne poglabljamo preveč npr. v družinsko dinamiko). Seveda so dovoljena tudi podvprašanja po navdihu psihologa.

KAKO IZDELAM PRIPOMOČEK?

Potrebujem:

  • igro Spomin, dostopno npr. TUKAJ
  • predlogo z vprašanji o praznikih, ki je dostopna TUKAJ
  • po želji plastifikator in folije

Predloga se natisne na papir poljubne barve, vprašanja se po črtah razrežejo, za daljšo obstojnost jih je smiselno plastificirati. Vprašanja lahko hranimo npr. v majhnem kozarčku za vlaganje ali kar v škatli zraven igre Spomin. Igro spomin prav tako natisnemo, razrežemo in plastificiramo. 

KAKO POTEKA VAJA?
Z dijakom igramo spomin. Vsakič, ko dijak ali psiholog najdeta par, dijak odgovori na vprašanje (tudi če je psiholog tisti, ki najde par, vedno odgovarja dijak). Pri iskanju parov se dijak in psiholog izmenjujeta tako, da vedno drug odpira pare (tudi če nekdo najde par, je potem na vrsti drugi).

sreda, 29. november 2017

Led light box

Opremljanje pisarne svetovalne službe mi je zelo pomembno, saj sem mnenja, da se morajo ljudje v prostoru, kjer govorijo o najintimnejših temah, dobro počutiti. Sem ljubitelj stenskih nalepk in drobnih dekorativnih predmetov, najraje pa imam izdelke naših dijakov. Nekje v bližini se vedno nahajajo robčki (ker so včasih potrebni za brisanje solz ali prehlajenega nosu), na voljo imam tudi antistresne kocke, namenjene predvsem dijakom z motnjami pozornosti, na vidnem mestu je ura, namenjena temu, da se razgovori ne zavlečejo preveč in da dijaki ne zamudijo k pouku. Seveda imam v pisarni tudi kupe fasciklov, ker je svetovalno delo pač povezano z birokracijo.

Danes pa želim predstaviti led light box, oz. svetlobno škatlo. Odkrila sem jo v Tediju in se v hipu zaljubila v njo. Zdelo se mi je, da bo nekako našla mesto v moji pisarni. Predvsem mi je všeč to, da se lahko črke in simboli v škatli menjavajo, tako da vsak teden s pomočjo sodelavke Leje (in dijakov) nastajajo novi spodbudni napisi :)

Prepričana sem, da bi se dalo črke, napise in simbole narediti na način, da se na debelejšo folijo natisne ali nariše karkoli pač želimo osvetliti. 



petek, 20. oktober 2017

Priročnik za uporabo - mene



Vaja, ki jo predstavljam danes, je že nekaj časa ležala v mojem predalu in čakala na realizacijo. Navdih za njo sem dobila v reviji Flow, sicer pa sem po brskanju po spletu ugotovila, da v bistvu izhaja iz poslovnega sveta. V velikih podjetjih, kjer se zaposleni nimajo časa in priložnosti spoznati med seboj, so se domislili tega, da je vsak zaposleni napisal »navodila za uporabo« samega sebe. V njih je podrobneje navedel, kako naj sodelavci pristopijo do njega, na kak način najraje komunicira, česa pri ljudeh, s katerimi dela, ne mara, kako deluje v timu ipd.
Vajo sem prilagodila dijakom in jo že aplicirala v praksi. Večina dijakov je vajo pozitivno sprejela, lahko pa se zgodi, da bodo dijaki potrebovali dodatna navodila pri posameznih postavkah (sploh tisti z motnjami avtističnega spektra).
Sicer se mi zdi bolj primerna za starejše učence, dijake in odrasle. Bi se jo pa dalo prilagoditi tudi za mlajše.
Namen vaje je predvsem v tem, da dijaki razmišljajo o tem, kako zaznavajo sebe, kako menijo, da jih vidijo drugi, kako bi lahko drugim omogočili, da jih bolje razumejo in spoznajo ipd.

KAKO IZDELAM PRIPOMOČEK?
Potrebujem:
*        predlogo, ki je dostopna TUKAJ (POZOR: zloženka je pripravljena na A3 formatu)
Natisnem predlogo in jo zložim tako, da iz nje nastane zloženka.
Najprej postavim list v ležeči položaj
 

 


ga prepognem napično po sredini,

 



ga prepognem vodoravno po sredini

 
 


in še enkrat navpično po sredini.


KAKO POTEKA VAJA?
Psiholog poda dijaku »priročnik za uporabo«, dijak na črtico na prvi strani zapiše svoje ime. Nato reši priročnik. Lahko ga rešuje sam v tišini in potem vse skupaj prekomentira s psihologom, lahko ga rešuje hkrati s tem, ko se s psihologom pogovarjata ipd. Psiholog je ves čas na voljo za dodatna vprašanja. Vsem izvajalcem DSP-jev pa priporočam, da vajo najprej rešite sami in predvidite, kje bi kak dijak lahko imel težave.

četrtek, 7. september 2017

Novo šolsko leto - nekaj o meni

Za začetek šolskega leta objavljam enostavno vajo in z njo odgovarjam tudi na pobudo bralke svojega bloga. Pobude sem bila zelo vesela in upam, da bom z objavo izpolnila pričakovanje :).

Vaja je izdelana primarno za mlajše učence, podobno sem našla na spletu, se jo pa da uporabiti tudi pri dijakih na začetnih, spoznavnih urah s psihologom. Namen vaje je sprostiti ozračje, spoznati dijaka, graditi zaupen odnos ipd. 

Sama prve ure z določenim dijakom zastavim tako, da se mu najprej predstavim, povem, da bova skupaj preživela eno uro na teden, mu pojasnim »pravila« v smislu zaupnosti vsebin najinih pogovorov in izjeme (prijava nasilja, poskusa samomora ipd.) ter predstavim načine dela (pogovor, delo z didaktičnim materialom …). Z njim se pogovorim o njegovih pričakovanjih (torej, kaj si on želi od mene, kako si predstavlja najine ure), povem, kaj lahko pričakuje od mene, potem pa navadno začnem s spoznavnimi delovnimi listi. Na kasnejših srečanjih gradim na teh temeljih – velikokrat uporabim krajše spoznavne vaje na začetku ure, vedno se pogovarjamo o temah, ki so dijaku pomembne, vedno preverim čustveno stanje, v katerem se dijak takrat nahaja in vedno z njim načrtujem obveznosti. Vse ostalo je stvar konkretnih okoliščin in trenutnega navdiha :)


KAKO IZDELAM PRIPOMOČEK?
Potrebujem:
* predlogo, ki je dostopna TUKAJ
* igralno kocko
* igralne figurice (lahko tudi kamenčke, zamaške, lego kocke …)

Natisnem predlogo, jo okrasim (pobarvam, dodam nalepke itd.) in jo plastificiram za dolgotrajnejšo uporabo.

KAKO POTEKA VAJA?
Psiholog poda dijaku predlogo z »igro«, kocko in igralno figurico. Dijak meče kocko in se z igralno figurico pomika po kvadratkih v skladu s številko, ki jo pokaže kocka. Nato odgovori na vprašanje, na katerega položi igralno figurico. Vsak odgovor lahko sproži nove asociacije in tako lahko pogovor »zaplava« tudi v druge teme – nič narobe ;).