ponedeljek, 17. april 2017

Projekt 365


Naslov te vaje je ukraden mnogim blogerjem, ki so pred leti začeli z objavami fotografij, ki so jih posneli vsak dan v letu. Večina jih je projekt začela z željo po tem, da bi dnevno opazila lepote okoli sebe, postala bolj čuječa, hvaležna za drobne trenutke vsakdana ipd. Nekateri so se tako celo »izkopali« iz depresije. Meni je bila ta ideja v hipu všeč in priznati moram, da sem tudi sama večkrat razmišljala, kaj bi lahko fotografirala v posameznem dnevu.
Naloge se nisem lotila do trenutka, ko smo v našem kulturno-umetniškem društvu iskali ideje za novoletna darilca, s katerimi smo se člani obdarovali na zaključku po tradicionalnem predbožičnem koncertu. Nina K. je predlagala, da bi vsak član zbora dobil kozarec za vlaganje, ki bi ga moral okrasiti, potem pa bi člani žrebali darilca in vsak bi domov odšel z unikatnim kozarcem za vlaganje ter posebno nalogo – beleženjem lepih trenutkov v prihajajočem letu. Člani smo kozarce odnesli domov in kolikor mi je znano večina ni beležila lepih trenutkov in jih hranila v kozarcu, jaz pa sem :). To mi je bilo tako všeč, da sem to navado ohranila še več let po tem in jo rada prenašam še na druge.

Namen vaje, ki jo predstavljam danes, je jasen: slaviti drobne vsakodnevne dogodke, ki sestavljajo življenje.

KAKO IZDELAM PRIPOMOČEK? 

Potrebujem: 

* kozarec za vlaganje 


* prazni listki (lahko uporabimo tudi liste, ki so z ene strani že popisani) 

* pripomočke za okrasitev kozarca (npr. vrvice, nalepke, washi lepilni trak,...)



KAKO POTEKA VAJA?

Dijaku na začetku šolskega leta (ali kadarkoli se nam zdi primerno) damo kozarec za vlaganje in ga prosimo, da ga okrasi po svojih željah. Nato dobi še kupček praznih listkov in navodilo, ki se glasi:

V življenju se nam zgodi veliko lepega, vendar v hitrosti vsakdana zlahka pozabimo na vse prijetne dogodke in se prevečkrat posvečamo negativnim. Tvoja naloga je, da lepe dogodke uloviš v kozarec, od koder ti ne bodo mogli pobegniti. Kadarkoli se ti torej zgodi kaj lepega (lahko enkrat na dan/teden/mesec, kadarkoli), na listek zapiši datum in dogodek (npr. 10. 9. 2016 sprehod z Rexom ob reki Dravi) ter ga pospravi v kozarec, ki ga ne smeš pozabiti zapreti.

Kozarec odpri takrat, ko boš žalosten in pokukaj v vse lepe dogodke, ki so se ti do sedaj že zgodili. Zagotovo ti bodo na usta narisali nasmeh. Priporočam, da kozarec zagotovo odpreš ob koncu šolskega ali koledarskega leta in narediš kratko evalvacijo tega, kar se ti je v tem času dogajalo.

Dijakom lahko predlagamo, da ob koncu leta listke zalepijo v album in mogoče dodajo še kako sliko. Lahko jih prinesejo na naše zadnje srečanje in se ob njih skupaj pogovorimo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar