sreda, 8. april 2020

MOJ SVET


Vaja, namenjena poglobitvi vase, spoznavanju sebe, ugotavljanju prioritet v življenju ipd. Zrasla na mojem zelniku v namene dela v skupni, se mi pa zdi zelo primerna tudi za individualno situacijo.  

KAKO IZDELAM PRIPOMOČEK

Potrebujem:

- prazen A3 list (ali predlogo, ki je dostopna TUKAJ – POZOR! Stran je pripravljena na A3 formatu - in tiskalnik)

- pisala različnih barv

Dijak sam ustvarja/riše svoj svet ali ga dopolnjuje na delovnem listu (predlogi).


KAKO POTEKA VAJA

ČE DIJAK SAM RIŠE SVOJ SVET

Dijaku podamo navodila:
Ustvari svoj svet/planet. Razmisli o tem, kakšne oblike je in to obliko nariši na sredino lista.

1. Poimenuj svoj svet.

2. Nariši kopno in vanj svoje osebnostne lastnosti (npr. prijazen, prilagodljiv, zamerljiv …). Napiši čim več svojih lastnosti – tudi takšne, ki jih morda pri sebi ne ceniš preveč. Lastnosti, ki so ti pri sebi najbolj všeč, pobarvaj s svojo najljubšo barvo.

3. Nariši morja in reke. V njih napiši svoje »naj« stvari (glasbo, filme, serije, knjige, računalniške igrice, prostočasne aktivnosti, potovanja  …)

4. Nariši ljudi, ki zavzemajo veliko prostora v tvojem svetu in jih poimenuj (razmišljaj široko -> torej realni ljudje, ki jih poznaš in se z njimi družiš in tudi taki, ki jih poznaš npr. samo  iz You tuba). Tiste ljudi, ki ti veliko pomenijo, pobarvaj.

5. Nariši drevesa in v njih napiši dogodke, ki so najbolj »zaznamovali« tvoje življenje. Nekakšne prelomnice, ki so lahko prijetne ali neprijetne.

ČE DIJAK IZPOLNJUJE DELOVNI LIST/PREDLOGO smiselno prilagodimo zgornja navodila :).

DISKUSIJA
Naš svet smo mi sami – vsak je svoja lastna osebnost. Le-to so oblikovali različni dogodki, ljudje, mediji, glasba, ki jo poslušamo, knjige, ki smo jih prebrali … Dobro je, če svoj svet poznamo, zato si je potrebno vzeti čas zase. Pomembno se je zavedati, kaj vse vpliva na naš svet – s čim napolnimo reke, ki potem zalivajo naše kopno. Kateri ljudje so nam pomembni in kako vplivajo na naše življenje?  

Ni komentarjev:

Objavite komentar