petek, 6. november 2020

(VIRTUALNI) KOTIČEK ZA SPROŠČANJE

Ko sem med prvim valom epidemije Covid-19 po 18. 5. 2020 bolj ali manj samevala v pisarni svetovalne službe, sem izkoristila čas tudi za to, da sem v pisarni ustvarila kotiček za sproščanje. Idejo zanj sem dobila na spletu. Taki kotički so veliko v uporabi pri delu z avtističnimi otroki, ki včasih potrebujejo miren kotiček, kamor se lahko umaknejo. Jaz sem svoj kotiček prilagodila svoji populaciji – dijakom in materialom, ki sem jih imela na voljo.

Čez čas sem na spletu oblikovala VIRTUALNI KOTIČEK ZA SPROŠČANJE, ki ima povsem enak namen kot tisti, v moji pisarni, se pa ga lahko uporablja na daljavo. Ustvarila sem ga s pomočjo Google sites, ki je zelo preprost za uporabo.

KAKO IZDELAM PRIPOMOČEK

Potrebujem:

- udoben stol, vrečo za sedenje, fotelj – karkoli udobnega in mehkega za sedeti oz. ležati

- blazine, plišate igrače – za udobje in stiskanje

- možni pripomočki, s katerimi zaposlimo različne čute:

 

ZA NOS


pomirjajoče eterično olje (+ izparilnik)

dišeče svečke


 


ZA OČI


kalejdoskop

spodbudne misli, fotografije, besedila

maska za čez oči (za spanje)

lava svetilka



 

ZA BOLJŠI OKUS in ŽVEČENJE


žvečilni gumiji

trdi bonboni, lizalke

gumijasti bonboni



 

ZA UŠESA


slušalke za poslušanje glasbe

ear-muffs

mp3 predvajalnik z pomirjajočo glasbo (naravnimi zvoki itd.)

 

ZA TELO


boksarske vreče

kolebnica

kartice s položaji iz joge

antistresne žogice

mali pripomoček za masažo

pojšterček za objemanje

uteži

trakovi za telovadbo

mehurčki

 


ZA MISLI


lego kocke

pobarvanka

knjiga za branje s kratkimi poglavji

Rubikova kocka

logične sestavljanke

 »praskanke« (praskaš iz knjige)

čečkanje (doodle book)

sestavljanke

družabne igre za eno osebo





KAKO POTEKA UPORABA KOTIČKA

Kotiček opremimo in ga ponudimo dijakom. Glede na njihovo čustveno stanje, jim ponudimo različne pripomočke, lahko pa jim pustimo, da pripomočke izbirajo sami.

 





torek, 1. september 2020

KJE JE SVETOVALNA DELAVKA DARJA?

Sem v pisarni. Kar naprej :).

Danes objavljam pripomoček, ki po mojem mnenju pride prav vsaki svetovalni delavki. Čeprav večino časa preživimo v pisarnah, se velikokrat zgodi, da nas nekdo išče ravno takrat, ko smo nekje drugje. Prav tako nam ni všeč, če nas zmotijo med razgovorom. Zato sem po navdihu Pinteresta oblikovala tole tabelo, ki je namenjena temu, da se jo obesi na vrata (ali na vidno mesto pred pisarno).


KAKO IZDELAM PRIPOMOČEK

Potrebujem:

- predlogo, ki je dostopna TUKAJ

- tiskalnik

- folije za plastificiranje in plastifikator

- ježke (velcro krogce)

Na računalnik PRENESEMO Powerpoint prezentacijo in jo uredimo po svojih željah. Nato predlogo natisnemo na želen format (načeloma A4) in plastificiramo. Natisnemo in plastificiramo tudi krogec s puščico, ki se nahaja na drugem diapozitivu, in ga izrežemo. Nato na krogce na predlogi in na krogce s puščicami nalepimo »ježke«. Na predlogo nalepimo »mehke« ježke, na krogec s puščico pa »trše«.

 KAKO UPORABIMO PRIPOMOČEK

Krogec s puščico premikamo po predlogi glede na to, kaj želimo sporočiti ljudem pred našimi vrati :).

ponedeljek, 18. maj 2020

KARTICE Z BESEDAMI


Današnji pripomoček je nastal leta 2014 (hvala računalnikom, ki beležijo datume nastankov dokumentov). Idejo za pripomoček sem dobila na enem seminarju, kjer je trener na seminarju podobne kartice uporabil kot refleksijo po enem sklopu predavanj. Kartice so uporabne tako pri individualnem delu kot tudi pri delu v skupinah.

KAKO IZDELAM PRIPOMOČEK
Potrebujem:
- predlogo, ki je dostopna tukaj (v BARVAH ali ČRNO-BELA)
- tiskalnik
- škarje (oz. rezalnik papirja)
- plastifikator in folije

Na trši papir natisnemo predlogo, razrežemo po črtah in plastificiramo za daljšo obstojnost.


KAKO POTEKA VAJA
Kartice lahko uporabimo na mnogo različnih načinov.

ZA ZAČETEK RAZGOVORA
Izberemo nekaj kartic, jih v rokah razpremo kot igralne karte in prosimo dijaka, da izžreba eno kartico. Ko dobi besedo, jo mora uporabiti v stavku na način, da z njo opiše npr. svoje trenutno počutje, dejavnosti, ki jih je počel med vikendom, cilje, ki jih ima v novem šolskem letu ipd. (npr. izžreba kartico »razumevanje« in reče: »Želim si, da bi se letos v razredu s sošolci dobro razumeli in se veliko smejali«).

Podobno lahko kartice uporabimo kot ledolomilec pri delu v skupini. Na začetku delavnice vsak udeleženec izžreba eno kartico in mora besedo na kartici uporabiti v stavku, s katerim izrazi svoja pričakovanja v zvezi z delavnico (npr. izžreba besedo »najti« in reče: Želim, da bi v današnji delavnici našel odgovore na svoja vprašanja v zvezi s poklici, ki me zanimajo)

KOT KONČNA REFLEKSIJA PO DELAVNICI V SKUPINI
Podobno kot na začetku delavnice, lahko s karticami tudi na koncu delavnice udeleženci izrazijo svoja občutja, misli, sodbo… o delavnici. Vsak izžreba eno kartico in ne sme pogledati na njo, ampak jo potisne pod zadnjico (sklepamo, da sedi na stolu). Nato vsak (po nekem vrstnem redu) potegne kartico izpod zadnjice in mora besedo na njej uporabiti v stavku, s katerim torej reflektira neko vsebino, počutje, način podajanja snovi ali podobno (npr. izžreba kartico z besedo »zaradi« in pove: »Zaradi  tega trenerja, si želim tudi sam nekoč voditi delavnice in postati trener«.)
Seveda so kartice primerne tudi za kako hitro igro pantomine ali ugibanja z risanjem (varianta Activitiy-a).

sreda, 22. april 2020

KOCKE Z VPRAŠANJI


Danes predstavljam pripomoček, ki ga lahko uporabimo na zelo različne načine. Pisala sem že o kocki s spoznavnimi vprašanji, pred kratkim pa sem se odločila, da bom do konca karantene ustvarila še več kock na različne teme, ki jih bom potem dala v košarico in bodo hkrati »okras« v moji pisarni (včasih jim bodo verjetno družbo delali tudi kakšni bonboni in čokolade :)). V objavo vključujem tudi prazno kocko, ki jo lahko zapolnite s svojimi vprašanji in slikami.

KAKO IZDELAM PRIPOMOČEK

Potrebujem:


- predlogo »Kocka telefoni«, ki je dostopna TUKAJ
- predlogo »Kocka strahovi«, ki je dostopna TUKAJ
- predlogo »Prazna kocka«, ki je dostopna TUKAJ in jo lahko po mili volji spreminjam, dopolnjujem (najprej jo seveda naložim na svoj računalnik ;))
- trši papir/karton
- tiskalnik

Kocke po predlogah natisnem na trši papir/kraton, izrežem po črtah, zložim v kocko in zalepim (predlagam obojestranski lepilni trak).

KAKO POTEKA VAJA

Dijak meče kocko in odgovarja na vprašanje, ki se nahaja na vrhu kocke, ko se ta ustavi. Uporabno na začetku srečanja, kot uvodna motivacija v neko temo, kot »lomilec ledu«…
Primerno tudi za delo v skupini :).

sreda, 8. april 2020

MOJ SVET


Vaja, namenjena poglobitvi vase, spoznavanju sebe, ugotavljanju prioritet v življenju ipd. Zrasla na mojem zelniku v namene dela v skupni, se mi pa zdi zelo primerna tudi za individualno situacijo.  

KAKO IZDELAM PRIPOMOČEK

Potrebujem:

- prazen A3 list (ali predlogo, ki je dostopna TUKAJ – POZOR! Stran je pripravljena na A3 formatu - in tiskalnik)

- pisala različnih barv

Dijak sam ustvarja/riše svoj svet ali ga dopolnjuje na delovnem listu (predlogi).


KAKO POTEKA VAJA

ČE DIJAK SAM RIŠE SVOJ SVET

Dijaku podamo navodila:
Ustvari svoj svet/planet. Razmisli o tem, kakšne oblike je in to obliko nariši na sredino lista.

1. Poimenuj svoj svet.

2. Nariši kopno in vanj svoje osebnostne lastnosti (npr. prijazen, prilagodljiv, zamerljiv …). Napiši čim več svojih lastnosti – tudi takšne, ki jih morda pri sebi ne ceniš preveč. Lastnosti, ki so ti pri sebi najbolj všeč, pobarvaj s svojo najljubšo barvo.

3. Nariši morja in reke. V njih napiši svoje »naj« stvari (glasbo, filme, serije, knjige, računalniške igrice, prostočasne aktivnosti, potovanja  …)

4. Nariši ljudi, ki zavzemajo veliko prostora v tvojem svetu in jih poimenuj (razmišljaj široko -> torej realni ljudje, ki jih poznaš in se z njimi družiš in tudi taki, ki jih poznaš npr. samo  iz You tuba). Tiste ljudi, ki ti veliko pomenijo, pobarvaj.

5. Nariši drevesa in v njih napiši dogodke, ki so najbolj »zaznamovali« tvoje življenje. Nekakšne prelomnice, ki so lahko prijetne ali neprijetne.

ČE DIJAK IZPOLNJUJE DELOVNI LIST/PREDLOGO smiselno prilagodimo zgornja navodila :).

DISKUSIJA
Naš svet smo mi sami – vsak je svoja lastna osebnost. Le-to so oblikovali različni dogodki, ljudje, mediji, glasba, ki jo poslušamo, knjige, ki smo jih prebrali … Dobro je, če svoj svet poznamo, zato si je potrebno vzeti čas zase. Pomembno se je zavedati, kaj vse vpliva na naš svet – s čim napolnimo reke, ki potem zalivajo naše kopno. Kateri ljudje so nam pomembni in kako vplivajo na naše življenje?  

sreda, 1. april 2020

DANES


Vaja, namenjena refleksiji posameznega dne, urjenju čuječnosti. Pride prav pri dijakih, ki se soočajo z depresivnimi, anksioznimi mislimi, ki jim je mogoče malo dolgčas, rabijo spodbudo, radi pišejo dnevnik ipd. 15 kartic, ki jih lahko uporabimo tudi za uvodno motivacijo, za začetek pogovora na določeno temo, tudi pri delu v skupini npr. na koncu srečanja, delavnice.

KAKO IZDELAM PRIPOMOČEK

Potrebujem:
- predlogo, ki je dostopna TUKAJ
- tiskalnik

Dijaku natisnemo predlogo in jo razrežemo po črtah.

KAKO POTEKA VAJA

KOT DNEVNA REFLEKSIJA
Dijaku rečemo, da bo naslednjih 15 dni vsak večer izpolnil eno kartico (lahko jih tudi oštevilčimo) in vam jih bo po teh 15 dneh prinesel na srečanje. Pomembno je, da jih rešuje popolnoma instinktivno, da torej ne razmišlja pretirano o vsakem vprašanju in da so odgovori iskreni. Na srečanju se nato pogovarjamo o vsebini posamezne kartice (torej o tem, kaj je napisal) kot tudi o čustvih in mislih, ki so ga spremljale ob reševanju. V kolikor je dijaku tako beleženje všeč, mu lahko še enkrat izročimo vseh 15 praznih kartic.

ZA ZAČETEK RAZGOVORA
Kartice plastificiramo za daljšo obstojnost. Pred dijaka položimo kartice, obrnjene s hrbtno stranjo navzgor in ga prosimo, da izžreba eno. Dijak odgovori na vprašanje na kartice in tako začnemo razgovor na to temo in potem nadaljujemo še z ostalimi temami.

KOT KONČNA REFLEKSIJA PO DELAVNICI V SKUPINI
Namnožimo toliko kartic kot je dijakov in jih plastificiramo. Vsak dijak na koncu srečanja potegne eno kartico iz rok voditelja ter nato v nekem dogovorjenem vrstnem redu vsak dijak odgovori na vprašanje. Pri odgovorih se ne ustavljamo preveč, damo pa možnost vsem, da svoj odgovor povejo na glas.

četrtek, 19. marec 2020

LETO V PIXLIH - čas za novo objavo na blogu



Čeprav je bil moj blog v zadnjem letu »mrtev«, ne pomeni, da sama nisem bila aktivna, ampak za vse želene aktivnosti ni bilo časa (beri: še en majhen otrok :)). S tem letom bom torej poskusila nazaj oživeti moje objave in mogoče mi bo uspelo urediti tudi kak priročnik, kjer bodo zbrane vse dosedanje vaje in še kakšna zraven. Danes predstavljam vajo pobrano s Pinteresta –

LETO V PIXLIH
Ta pripomoček je eden izmed tistih, ki so namenjeni sprotnemu beleženju razpoloženja. Včasih se zgodi, da se pred vrati svetovalne službe znajde dijak, ki pravzaprav ne ve, kako se počuti. Zdi se mu, da je en dan super, drug dan je popolnoma »fuč«; ne zna opredeliti svojega splošnega počutja, je morda dobil nova zdravila (npr. antidepresive) in takrat se z njim navadno dogovorimo, da bo beležil svoje razpoloženje (npr. v obliki dnevnika). Ta oblika, ki jo predstavljam danes se mi zdi zabavna in enostavna, saj dijak ne rabi vložiti veliko časa in truda v to, da dnevno pobarva en kvadratek.

KAKO IZDELAM PRIPOMOČEK

Potrebujem:

- predlogo, ki je dostopna TUKAJ
- tiskalnik
- barvice

Dijaku natisnemo delovni list (lahko tudi na barvi papir svetle barve).
KAKO POTEKA VAJA

Dijaku rečemo, naj določi barve posameznim razpoloženjem in pobarva okvirčke v legendi. Na koncu legende lahko doda tudi svoja razpoloženja. Nato mora vsak dan v skladu s svojim razpoloženjem pobarvati okvirček v veliki tabeli (npr. v legendi razpoloženja »Jezen, vznemirjen, tečen, zatežen, nergaški« označi z rdečo barvo in ko se tako počuti z enako barvo pobarva okvirček v veliki tabeli). Pomembno je, da dijak označi čustva oz. razpoloženja, ki so prevladovala v določenem dnevu. Lahko se dogovorimo, da nam tedensko pokaže svojo tabelo in potem se z njim pogovorimo. Dijak bo zelo nazorno videl, katera čustva so pri njemu najbolj pogosta.